Dat blijkt uit het driemaandelijkse spamonderzoek van Sophos. In het eerste kwartaal bestond 92,3 procent van alle mail uit ongevraagde bulkmail.

De Britse security-firma wijst erop dat spammers in toenemende mate gebruikmaken van sociale netwerksites zoals LinkedIn en Facebook om hun berichten onder de aandacht van internetgebruikers te brengen. De reden daarvoor is dat spammers er meer moeite mee hebben om traditionele e-mailfilters te foppen. Daarom maken ze vaker gebruik van alternatieve methodes om hun links te pluggen, stelt Sophos.

Net als in het eerste kwartaal zijn de Verenigde Staten en Rusland de landen waarvandaan de meeste spam wordt ge-relayed. In vergelijking met een jaar geleden is het aandeel spam afkomstig uit de Verenigde Staten wel gedaald (van 19,6 procent destijds naar 14,9 procent nu). Rusland is daarentegen verantwoordelijk voor ruim twee keer zoveel spam als vorig jaar (het percentage steeg van 3,1 naar 7,5 procent). De meest opvallende stijger is Turkije, dat nu op een derde plaats staat (goed voor 6,8 procent van alle spam). Een jaar geleden was dat nog 2,9 procent (negende plaats).

Bron: Techworld