De nieuwe functie, die wordt aangeboden als 'signature upgrade' voor Sophos Anti-Virus 6.0, geeft beheerders de controle over hun clients terug, beweert Sophos. "Eindgebruikers hebben nu lang genoeg de dienst uitgemaakt", aldus Graham Cluley, senior technology consultant bij Sophos.

De signature upgrade, die op clients wordt geïnstalleerd, stelt beheerders in staat software te weren met een centrale beheerconsole. Op die manier kunnen ze bandbreedte besparen, datalekken voorkomen en de overtreding van beveiligingsregels tot een minimum beperken, stelt Sophos.

In de lijst met 'te weren applicaties' bevinden zich onder meer voip-diensten Skype en Google Talk, file-sharing applicaties als Bittorrent en im-clients als MSN Messenger, Windows Live en AIM.

Volgens Sophos werkt de functie beter dan het filteren van netwerkverkeer, omdat executables niet meer kunnen worden gestart. Bovendien zijn machines die naderhand uit het netwerk worden gehaald, nog steeds beschermd tegen 'ongewilde software'.

De upgrade voor Sophos Anti-Virus 6.0, die overigens beschikbaar is voor Windows 2000 en Windows XP, is gratis te downloaden vanaf de Sophos-website. Bron: Techworld