De Linux-computers blijken een interessante prooi voor hackers omdat ze continu staan ingeschakeld. Consumenten schakelen Windows pc's meestal uit wanneer de gebruiker klaar is met werken of gaat slapen. Mocht een Linuxserver onderdeel worden van een botnet, dan kan deze daarom veel meer schade aanrichten.

Het Backdoor Linux/Rst B virus zou een populaire manier kunnen vormen om Linux servers te besmetten. Dit virus is al zes jaar oud, maar nog steeds populair onder online criminelen. Sophos constateert dat het nog volop gebruik wordt. Wanneer een beheerder geen virusscanner draait, is de kans groot dat hij de besmetting over het hoofd ziet.

Het antivirusbedrijf heeft zelf een aantal honeypots staan waarmee het hackers lokt. Ongeveer 70% van de troep die hackers op deze lokkertjes proberen te plaatsen, bleek het virus te bevatten. Daarom wil Sophos onderzoeken hoe wijdverspreid het virus is. Op haar blog roept het antivirusbedrijf alle Linuxgebruikers nog eens op om hun installatie te controleren op de aanwezigheid van de RST Backdoor, en hier melding van te maken.