De gespamde berichten zijn voorzien van een attachment met namen als amazing.zip of shocking.zip. De malwaremakers sporen ontvangers van de berichten aan om de bijvoegsels te openen door foto's en video's van de vrouwelijke beroemdheden in het vooruitzicht te stellen.

Wie de attachments op een Windows-pc opent, loopt echter de kans dat er een rootkit wordt geïnstalleerd, zo meldt de Britse virusmaker Sophos. Een geïnfecteerde pc probeert vervolgens nieuwe kwaadaardige code te downloaden.

Het is niet voor het eerst dat malwaremakers proberen in te spelen op de belangstelling voor naakte beroemdheden bij internetgebruikers. In het verleden werden onder meer Britney Spears, Paris Hilton, Avril Lavigne en Jennifer Lopez voor dit doeleinde gebruikt. De Nederlandse virusmaker Jan de W. lanceerde in februari 2001 het Kournikova-virus.

Hoewel de suggestie van bekend vrouwelijk naakt vaker wordt gebruikt door spammers en malwaremakers, werkt de truc volgens Sophos nog steeds. "Je moet je altijd twee keer bedenken voordat je een onverwacht bestand ontvangt via e-mail", doceert Graham Cluley van Sophos. Bron: Techworld