Dat stelt Sophos in een nieuw rapport (pdf, registratie verplicht). Volgens de Britse virusbestrijder is malware op het web inmiddels het belangrijkste gereedschap van financieel gemotiveerde cybercriminelen. Tot nu toe was e-mail hun favoriete jachtterrein.

In juni registreerde Sophos 29.700 nieuwe geïnfecteerde webpagina's per dag. Begin dit jaar ging het nog 'maar' om 5.000 pagina's per dag.

Opvallend genoeg is maar één op de vijf gevaarlijke sites opgezet met als doel om malware te verspreiden. In 80 procent van de gevallen wordt de malware gehost op onschuldige, maar geïnfecteerde websites. "Je kunt je afvragen waarom webhosts geen stappen nemen om hun servers beter te beveiligen", aldus Graham Cluley van Sophos.

Volgens Sophos is het de malware-makers om het even welke sites zorgen voor de infecties. "De kans dat websites over tuinieren en koken worden geïnfecteerd is net zo groot als bij gok- en pornosites."

De meest voorkomende malware op websites is Mal/Iframe (goed voor 49,2 procent van alle malware die wordt gehost op websites). De Trojans Psyme en Fujif staan op plaats twee en drie, en zijn respectievelijk goed voor 8,3 en 7,9 procent van de malware op websites. Bron: Techworld