Het Anonymous-OS project, dat afgelopen week online werd gezet bij SourceForge, is door die site verwijderd. In een verklaring geeft SourceForge aan dat het project door veel mensen niet werd vertrouwd. “Wij willen, boven alles, vertrouwd kunnen worden. Zonder vertrouwen faalt opensource", schrijft de site in een verklaring.

Volgens SourceForge was het project misleidend en kon niet worden aangetoond dat er daadwerkelijk een link bestaat tussen Anonymous-OS en de groep Anonymous. “Door opzettelijk gebruik te maken van een misleidende naam heeft dit project geprobeerd mee te liften op de naam en persaandacht van Anonymous", schrijft SourceForge.

Anonymous waarschuwt

Hoewel er diverse groepen zijn die zich Anonymous noemen, nam een van de bekendere Anonymous-twitteraccounts openlijk afstand van het besturingssysteem. Er werd zelfs gewaarschuwd om het OS vooral niet te downloaden. “Het Anon OS is fake en zit vol trojans. RT", schreef AnonOps op Twitter. Die kritiek was mede de aanleiding voor SourceForge om het project te onderzoeken.

“Diverse beveiligingsexperts hebben naar de software gekeken en bevestigt dat er inderdaad een veiligheidsrisico aan zat en niet slechts een verzameling van security-gerelateerde applicaties was", schrijft SourceForge. “We hebben de download daarom offline gehaald en het project opgeschort. Tot we meer informatie krijgen die ons op andere gedachten brengt." De opensource-site zegt contact op te gaan nemen met de beheerder van het project.

'Niet meer dan een snapshot'

Arstechnica nam ook een kijkje in het Anonymous-OS en concludeert dat het eigenlijk niet meer is dan een snapshot van een Linux-installatie. “Het is niets meer dan een snapshot van een systeem met Ubuntu 11.10 en een paar kleine aanpassingen", schrijft Ars-redacteur Sean Gallagher. Hij liet het systeem draaien in een virtuele machine en controleerde het inkomend en uitgaand verkeer met Wireshark.

Volgens Gallagher is er niet veel aan de hand met het besturingssysteem. De tools die er zijn ingebakken zijn ook elders te krijgen en de aanpassingen zijn vooral cosmetisch, om er een Anonymous-layout aan te geven. “Geen wonder dat Anonymous-leden het fake noemen, als het dat niet is vind ik het vooral gênant", concludeert Gallagher.