SP-Tweedekamerlid Arda Gerkens pleitte voor het onderzoek in een interview met Tros Radio Online afgelopen zaterdag. Daarnaast vroeg Gerkens om richtlijnen rond het e-mail en internetgebruik van kabinetsleden. De oproep is een reactie op een incident van vorige week, waarbij een hacker in opdracht van Revu de privémailbox van Staatssecratoris Jack de Vries van defensie kraakte.

"Dit geeft aan dat er misschien op dat niveau niet goed nagedacht wordt over wat veilig is," zei Gerkens. "Ik wil wel weten of daar over nagedacht is, en of er dus protocollen zijn die de heer De Vries nu overtreden heeft."

Beveiligde verbinding vereist

Hoewel Revu bij zijn kraak geen vertrouwelijke gegevens aantrof, wil Gerkens dat bewindslieden uitsluitend via een beveiligde verbinding met internet contact mogen leggen. Mogelijk zouden ministeries de privé e-mail moeten beheren om zo een afdoende beveiliging te garanderen.

Ook familieleden zouden onder de regels moeten vallen. "Ik mag hopen dat de dochter van Balkenende niet op spelen.nl zit op zijn werklaptop. Maar als zij dat wel doet, is dat ook weer een risico," zei Gerkens.

De SP-politica erkende overigens dat ook zij een haar privémail bij een reguliere provider laat binnen komen en is zich ervan bewust dat ook haar wachtwoord eenvoudig gekraakt kan worden.