Volgens Stuart McKee van Microsoft is op ongeveer 70 procent van de xp-pc's sp2 geïnstalleerd. In landen als Spanje of Korea ligt het percentage op 50 procent. Japan, Duitsland en Frankrijk zitten op ongeveer 75 procent. Tijdens een toespraak op de Security Summit East-conferentie vertelde McKee dat sp2 inmiddels 250 miljoen keer is gedownload. Dat is teleurstellend, McKee: "Een groot aantal computers is nog steeds gevoelig voor kwaadaardige software."

"Door service pack 2 is de kans dat een pc ten prooi valt van kwaadaardige software vijftienmaal kleiner ten opzichte van een pc zonder sp2", aldus McKee. Eweek meldt dat Microsoft daarentegen erg tevreden is over het aantal downloads van Windows Defender, voorheen bekend als Windows Antispyware. Er zijn momenteel 18 miljoen pc's die gebruik maken van de gratis beveiligingssoftware. "Veiligheid is onze topprioriteit", stelt McKee. "Het is onze primaire taak om de software (Defender -red.) verder te ontwikkelen en zo het vertrouwen in de computer te behouden. Ons zakelijk model is afhankelijk van dat vertrouwen."

Als voorbeelden om preventief de pc veilig te houden noemt McKee maatregelen op het gebied van anti-virus (OneCare), anti-phishing (IE7), anti-spyware (Windows Defender) en anti-spam (Antigen). Hij stipte tevens kort Vista aan. De opvolger van Windows XP komt met een verbeterde firewall en heeft een andere benadering op het gebied van gebruikersniveau's. Bron: Techworld