Veel specifieker dan "in het tweede kwartaal van 2009" wil Microsoft nog niet worden voor de algemene release van SP2. Zoals bij service packs van Microsoft de norm is, worden alle eerdere bugfixes en patches gebundeld en is de ondersteuning van soft- en hardware uitgebreid.

DRM

Vista krijgt met SP2 een nieuwe versie van Windows Search (4.0) ingebouwd, het toegestane maximum aan openstaande tcp-verbindingen is handmatig in te stellen, en opnieuw verbinden met wifi-netwerken na hibernation is verbeterd. Aan de hardwarekant wordt nu Bluetooth 2.1 en 64-bit VIA-processors ondersteund. Verder valt multimedia content door SP2 direct te branden op Blu-Ray schijven. Minder voordelig voor Vista-gebruikers, maar fijn voor aanbieders van televisie, is dat de contentbeveiliging (digital rights management) in Windows Media Center verder is uitgebreid.

Voor Windows Server 2008 is de belangrijkste wijziging dat virtualisatiesoftware Hyper-V nu daadwerkelijk een standaardonderdeel is van het besturingssysteem. De authenticatiefuncties van Webdav Redirector zijn uitgebreid, net als de functies voor het beheren van stroomverbruik van server of desktop. Daarnaast is Terminal Services met terugwerkende kracht compatibel gemaakt met de oude 512-bytesleutels van oudere TS-clients.

Uitrol testen

Abonnees van Microsofts Technet-dienst kunnen de RTM-versie (release to manufacturing) van SP2 gebruiken om een eventuele uitrol te testen. Microsoft komt nog met blockingtools waarmee beheerders een automatische update naar SP2 kunnen tegenhouden. De blockingtools voor SP1 zijn vanaf gisteravond niet meer te krijgen, dat is een week later dan verwacht.

Bron: Techworld.