De strijd tussen Google en verschillende toezichthouders in Europese landen gaat een nieuwe fase in. De Spaanse waakhond is een formele strafprocedure gestart omdat Google weigert zijn nieuwe privacybeleid aan te passen en te specificeren.

Carte blanche voor vergaren gebruiksdata

Vorig jaar consolideerde Google al zijn verschillende privacyvoorwaarden tot één document. Handig voor de gebruikers en wij kunnen betere diensten aanbieden, was het argument van Google. Maar de waakhonden sloegen massaal aan: het document was veel te vaag en Google geeft zichzelf een carte blanche om alle data over gebruikers aan elkaar te knopen.

Na overleg en boze brieven dreigen nu daadwerkelijke boetes voor Google. De Spanjaarden lopen hierbij voorop. De Franse toezichthouder CNIL, die de zaak coördineert en het nieuws bekendmaakt, geeft Google nog drie maanden om te voldoen aan zijn eisen.

Specifieker en beperkter

Google moet veel specifieker aangeven welke data wordt verzameld en voor welk doel, hoe lang het data bewaart en voorlopig stoppen met het combineren van gebruikersdata van verschillende diensten. Ook moet Google het verzamelen en verwerken van data van passieve gebruikers “eerlijk” maken. Het gaat dan om het tracken van bezoekers van talloze sites die gebruik maken van Doubleclick advertenties, Google Analytics of de +1-knop van Google+.

De Italiaanse toezichthouder en het Nederlandse CBP hebben inmiddels intern hun conclusies klaar, maar leggen die nog voor aan Google. Duitsland is een formeel onderzoek gestart, de Britse waakhond overweegt dit..

Google laat in een reactie aan Webwereld weten: “Onze privacyvoorwaarden respecteren de Europese wetgeving en maken het voor ons mogelijk om eenvoudigere en effectievere diensten te ontwikkelen. We hebben volop meegewerkt met de privacytoezichthouders gedurende dit proces, en zullen dat blijven doen."