Enkele grote spam-botnets (zoals Srizbi, Mega-D en Rustock) spugen op dit moment grote hoeveelheden uiterst simpele spamberichten uit. De mails bestaan doorgaans uit niet meer dan een paar regels tekst en een link. Dat stelt het security-bedrijf Marshal in een analyse.

Volgens Marshal is de omvang van een gemiddeld spambericht op dit moment zo'n 2,5 Kbytes. Een jaar geleden waren spammails al snel vier keer zo groot. Het gebruik van afbeeldingen, geavanceerde html-berichten en nutteloze tekst (bedoeld om de spamfilters te foppen) heeft voorlopig afgedaan. Bestond begin vorig jaar nog meer dan de helft van alle spam uit image-spam, nu bevat volgens Marshal nog maar 4,1 procent van de junkmail plaatjes.

Toeters en bellen

Er mag rustig worden gesproken van een trendbreuk. Vorig jaar immers zochten de spammers nog massaal hun heil in berichten met allerlei toeters en bellen. Spamberichten voorzien van pdf-files, mp3-bestanden en Excel-sheets: niets leek te gek in de pogingen van de spammers om de aandacht van de spam-ontvangers te trekken.

Srizbi Het Srizbi-botnet blijft verreweg de belangrijkste spamverspreider. Volgens Marshal is het botnet inmiddels goed voor 48,2 procent van alle geanalyseerde spamberichten. Rustock (14,7 procent) en Mega-D (14,5 procent) volgen op gepaste afstand. Het Storm-botnet komt niet verder dan 1 procent. Bron: Techworld