Symantec meldt in zijn maandelijkse spamrapport dat spam tussen april en mei met 10 procent is afgenomen. In een jaar tijd is de daling zelfs 70,65 procent. Wel blijft spam nog steeds een groot deel van alle emailberichten wereldwijd uitmaken. In de laatste jaren steeg het spamaandeel tot maarliefst 90 procent van alle e-malberichten, dat aandeel daalde naar 72 procent.

Doordat onder meer Microsoft belangrijke botnets heeft weten te ontmantelen is het aantal spamberichten danig verminderd. Sommige botnets waren goed voor honderden miljoen emails per dag.

Phishing neemt wel toe

Het aantal phishingpogingen is daarentegen wel toegenomen. In een maand tijd kwam er bijna 7 procent meer van dergelijke aanvallen bij. Symantec zegt dat het aantal websites dat door geautomatiseerde toolkits is gemaakt, met een kwart is toegenomen. Met name het aantal Franse, Portugese, Spaanse en Italiaanse phishingwebsites steeg.

Spammails gebruiken in toenemende mate de populariteit van bekende sites als YouTube of Wikipedia. De ontvanger denkt van die sites een mail te krijgen, maar het klikken op een link leidt vervolgens tot een site vol met medische productaanbiedingen. De meeste spam komt nog steeds van dergelijke aanbieders.

Misbruik van tragedie in Japan

De phishers maakten in de afgelopen periode vooral gebruik van de aardbeving en nucleaire ramp in Japan, door sites na te bouwen van hulporganisaties waar men met een creditcard een donatie kan storten.

Van alle spam komt 29 procent uit de Verenigde Staten. Nederland staat op een gedeelde tweede plaats met 5 procent, samen met India, Rusland en Brazilië. Van alle phishingpogingen komt 44 procent uit de Verenigde Staten, Chili komt met 15 procent op de tweede plaats. Van alle hosting van phishingsites gebeurt 51 procent in de Verenigde Staten en 6 procent in Duitsland.