Dat lijkt althans de trend te zijn, zo constateren diverse spamdeskundigen. Het fenomeen dat spamberichten worden verstopt in afbeeldingen, zodat ze door spamfilters komen, is op zijn retour, meent onder andere Paul Henry van Secure Computing.

"Plaatjesspam heeft filters lange tijd voor de gek gehouden omdat de tekst was verstopt in een afbeelding die in het bericht was geplakt. Inmiddels weten de meeste beveiligingsbedrijven ook deze vorm van spam te weren", aldus Henry.

Uit gegevens van Secure Computing en Symantec blijkt dat het aantal berichten met plaatjesspam aan het afnemen is. Begin dit jaar was meer dan de helft van de spammailtjes nog voorzien van teksten in afbeeldingen. Begin juli was dit al gedaald tot 38 procent.

De rol die plaatjesspam speelde, lijkt nu te zijn overgenomen door pdf-spam. Dit zijn spamberichten waaraan een pdf-document is toegevoegd en waarbij de ontvanger wordt opgeroepen om bepaalde aandelen te kopen.

Eind juni meldde Ironport al dat er ruim vijf miljard mailtjes waren verstuurd waarin werd opgeroepen om aandelen van een Duits bedrijf te kopen. De koers van die aandelen stegen kort daarop met ongeveer 20 procent.

Volgens Henry van Secure Computing bestond begin juli 4 procent van alle verzonden spam uit pdf-spam. Hij waarschuwt dat spammers ook kwaadaardige code in dergelijke pdf-bestanden kunnen verstoppen.