Dat zegt Amanda Kleha van het security en archiving team van Google in een blogpost. “De belangrijkste spamgerelateerde gebeurtenis in het eerste kwartaal van 2009 is dat het volume aan spam terugkeerde op het niveau van voor de McColo takedown”, schrijft ze. Spammers zijn de klap te boven en de groei van spam zit in het eerste kwartaal van 2009 zelfs weer op het niveau van begin 2008. Per dag neemt het volume toe met 1.2%.

2008 was, net als voorgaande jaren, een recordjaar voor spam. Maar tijdens de zomer vlakte de groei af, tot een minimale 0,1% groei per dag in het najaar. Kleha vraagt zich in haar blog af wat we in 2009 kunnen verwachten. “Zal de groei weer afnemen na een sterk eerste kwartaal? Of hebben spammers, als onderdeel van hun herstel van de McColoklap, hun botnets zo herbouwd dat ze deze groei kunnen volhouden of zelfs overtreffen?”

Volgens Kleha zijn er aanwijzingen dat de spammers nieuwe strategieën hebben ontwikkeld om klappen als het neerhalen van McColo te voorkomen. “De opwaartse lijn suggereert dat spammers botnets aan het bouwen zijn die steviger zijn, maar niet zulke grote volumes verzenden – of ze laten hun botnets tenminstens niet op volle kracht werken, omdat ze niet willen dat hun nieuwe ISP het slachtoffer wordt.”

Bron: Techworld