Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer vergeleek vijf mailproviders en bekeek hoeveel spamberichten doordrongen naar de eindgebruiker. Yahoo komt als beste uit de bus, GMX en WEB.de laten veruit het meeste spam door.

In de testperiode zag het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft in Yahoo slechts 8 spamberichten, waar er bij Hotmail 13 en Gmail 18 in de inbox terechtkwamen. Dit testten de onderzoekers door een groep vrijwilligers te laten werken met een aantal nieuw aangemaakte e-mailaccounts.

Yahoo: wij zijn beter

Uit de studie trekt Yahoo op zijn blog de conclusie dat Yahoo Mail 40 procent minder spam doorlaat Hotmail, en 55 procent minder dan Gmail. Dat betekent dat twee keer zoveel spamberichten doorsijpelen in Gmail dan in Yahoo Mail.

Yahoo houdt naar eigen zeggen 99 procent van alle gestuurde spam tegen. Dat zijn in totaal 120 miljard spamberichten per maand, meldt het internetbedrijf. Per gebruiker worden er maandelijks 400 berichten uitgefilterd.

Gmail-gebruikers vol ongeloof

Bij Gmail-gebruikers heerst ongeloof dat Gmail meer spam door zou laten. Velen zeggen dat ze nooit een spambericht in Gmail gezien hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hotmail.

Ook is er kritiek op de onderzoeksmethode van Fraunhofer. Zo zouden er maar zes mailaccounts per aanbieder onderzocht zijn. Bovendien is er kritiek dat het onderzoek is gesponsord door Microsoft.