Woensdag komt DDoS-verdachte Sven Kamphuis op vrije voeten, meldt NU.nl. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit. Het onderzoek loopt nog en Kamphuis is nog wel verdachte. Hij werd eind april in Spanje opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de grootste DDoS-aanval ooit, op Spamhaus. Hij heeft in Nederland ruim een maand in voorarrest gezeten.

Grootste DDoS ooit

In maart werd Spamhaus getroffen door een gigantische cyberaanval, waarbij IP-pakketjes werden 'opgeblazen' van kogels tot clusterbommen door middel van DNS-amplificatie. Ook CloudFlare, XS4ALL en SURFnet werden getroffen door de aanval. Daarnaast werd er kortstondig een poging gedaan om het verkeer naar Spamhaus te kapen door middel van BGP-hijacking.

Kamphuis afficheerde zich als co├Ârdinator en woordvoerder van Stophaus, de groep die achter de aanval zit. Later ontkende hij elke betrokkenheid. De BGP-hijacking vond wel plaats vanuit het netwerk van CB3ROB, waarvan Kamphuis eigenaar en beheerder is.

Onschuldig

Volgens de woordvoerder van Kamphuis, Samir Allioui, klopt er niets van de beschuldigingen en was Kamphuis niet betrokken bij de aanvallen. "Hij is onschuldig dus hij heeft niets bekend", aldus Allioui tegen NU.nl. Het OM wil hierover 'in het kader van het lopende onderzoek' niets over kwijt.

Het OM heeft er geen bezwaar tegen dat Kamphuis vrij komt. "Voor het verdere verloop van het onderzoek is het niet noodzakelijk dat hij vast blijft zitten", aldus een zegsman van het landelijk parket. Inmiddels zou het hostingbedrijf van Kamphuis, CB3ROB, failliet zijn.