Spamhaus is een – in Londen gevestigde en door vrijwilligers beheerde – antispamdienst. Veel systeembeheerders en providers maken gebruik van de zwarte lijst van Spamhaus (SBL, Spamhaus Block List) om spam te weren.

Half september oordeelde een Amerikaanse rechter dat Spamhaus 11,7 miljoen dollar moet betalen aan het Amerikaanse marketingbedrijf E360insight als schadevergoeding voor de onterechte vermelding in zijn database. Begin oktober volgde een voorlopig dwangbevel, die zowel de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) als Tucows (het bedrijf dat Spamhaus.org registreerde) opdroeg het domein van Spamhaus op te heffen.

Vertegenwoordigers van Spamhaus – advocatenkantoor Jenner & Block – kondigden vrijdag aan beroep aan te tekenen. Een opmerkelijke stap, omdat Spamhaus tot nu toe weigerde op de aanklachten te reageren. De Amerikaanse rechtbank zou volgens de dienst geen recht kunnen spreken over een organisatie die in Groot-Brittannië gevestigd is.

Het voorlopige dwangbevel is volgens Spamhaus reden om toch op de aanklacht te reageren. "Spamhaus vraagt zich bezorgd af hoever de Amerikaanse rechtbank zal gaan voordat deze zich afvraagt of ze wel enige bevoegdheid heeft. Om te voorkomen dat spammers het Amerikaanse rechtssysteem misbruiken, gaan we de strijd toch aan."

Mocht de rechter ten nadele van Spamhaus oordelen, dan zou wel eens een machtsstrijd tussen de Amerikaanse rechtbank en de ICANN kunnen plaatsvinden, zo verwachten analisten.

De ICANN liet vorige week nog weten geen gehoor te kunnen geven aan het voorlopige bevel van de Amerikaanse rechter. "We kunnen niet voldoen aan het bevel een domein op te heffen of een cliënt te weren", stelt de ICANN. "ICANN heeft niet de bevoegdheid en ook niet de autoriteit om dat te doen." Bron: Techworld