Virusbestrijder Messagelabs ziet 'geek speak' als een nieuwe manier om spamfilters te omzeilen. Mark Sunner, technisch directeur bij Messagelabs, denkt dat veel spammers deze nieuwe manier zullen gaan gebruiken.

Bij 'geek speak' worden – nu nog veelal - technische trefwoorden, zoals .Net, xss en Java, in het bericht verstopt om zo Bayesiaanse spamfilters in verwarring te brengen.

Volgens Sunner is het niet ondenkbaar dat spammers de gebruikte trefwoorden aanpassen om een specifieke doelgroep te bereiken.

Eerder al waarschuwde Spamfighter voor een nieuwe variant van plaatjesspam. Door afbeeldingen in mailberichten te gebruiken met daarop de spamboodschap, konden de filters niet herkennen dat het om een spambericht ging.

Nu steeds meer spamfilters hier rekening mee houden, zijn spammers overgestapt naar spamberichten met geanimeerde gif-afbeeldingen.

In dergelijke mails wordt de boodschap als afbeelding weergegeven, maar is deze in meerdere losse plaatjes geknipt. Tussen de tekst door worden geanimeerde plaatjes getoond waarop slechts enkele pixels zichtbaar zijn.

Deze zogenoemde 'noise' maakt het voor spamfilters moeilijker om een mailbericht te herkennen als spam, aldus Spamfighter.