Diverse gebruikers hebben al een aantal spam-mailtjes gehad vanaf de Gmail-accounts van vrienden. Kenmerk van deze spamgolf is de mailheader ‘Sharing Happiness ! !’, waarna het mailtje begint met ‘Dear friend’. Terugmailen is in dit geval wel aan te raden; om de vriend of vriendin te zeggen dat die zijn of haar Gmail-wachtwoord moet veranderen.

Onderzoek

Gmail accounts worden wel vaker gehackt via phishing of via malware, die de inloggegevens achterhaalt vanaf een gehackte computer. Maar sinds afgelopen vrijdag is er een ware golf van spamberichten vanuit Gmail-accounts. In een mail aan de IDG Nieuwsdienst zegt Google dat het de meldingen op de verschillende fora onderzoekt. Sommige gebruikers kunnen zelfs geen mail meer versturen, omdat de spammers meer dan 500 mailtjes de deur uit hebben gedaan.

De meeste slachtoffers melden dat hun accounts werden benaderd via de mobiele interace. Dat is te achterhalen door op de ‘Details’-knop onderaan de pagina te klikken. Er wordt nu gespeculeerd dat er een bug zit in de mobiele interface van Google, waardoor de criminelen spam kunnen versturen.

Geen bug

Google zegt echter dat er geen bug zit in Gmail. Het onderzoek van het bedrijf heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat er een bug in Gmail zit. Niet in de mobiele interface en ook niet ergens anders, schrijft het bedrijf. Volgens Google gebruiken spammers vaker de mobiele interface om de accounts te benaderen, omdat het voor bots makkelijker is om deze methode op grote schaal te gebruiken.

Deze spamgolf lijkt ook niets te maken te hebben met het feit dat kwaadwillenden in de Google-hackaanval van eind vorig jaar de broncode van Google's gecentraliseerde login systeem (codenaam Gaia) hebben gestolen. De aanval van vorig jaar was een erg geraffineerde aangelegenheid, terwijl de spamberichtjes van nu elk raffinement missen. Wel lijken de spammers zich in China op te houden, zo blijkt uit de fora. Maar ook Polen wordt genoemd

Bron: Techworld.nl.