De spammers plaatsen de flash-bestanden op de dienst ImageShack en plaatsen een link naar het bestand in de e-mails die ze versturen. Wie de link aanklikt, wordt via het flash-bestand automatisch doorgestuurd naar de site van de spammer. Deze truc wordt onder meer gebruikt door de verspreiders van de scareware Antivirus XP 2008. Omdat op ImageShack ook veel legitieme content staat, worden de mails met links naar de site minder snel geblokkeerd door spamfilters.

Fotodiensten misbruikt

Om dezelfde reden is inmiddels ook de fotodienst van Google, Picasa Web Albums, in trek bij spammers, zo meldt e-mailfilteraar MessageLabs in zijn maandelijkse security-rapport (pdf). De Picasa- en flash-spamruns zijn samen goed voor minder dan 2 procent van alle spam, maar MessageLabs verwacht dat het gebruik van deze tactieken de komende maanden navolging zal krijgen.

De meeste spam bestaat volgens MessageLabs nog altijd uit korte tekstberichten. In totaal was vorige maand 78,2 procent van alle mail spam (3,12 procent meer dan in juli). MessageLabs schrijft de toename van de hoeveelheid spam (het bedrijf spreekt zelfs van een 'tsunami') toe aan de groei van botnets zoals Srizbi. In Nederland lag het spampercentage met 73,1 procent lager dan gemiddeld.

Meer virussen

Het percentage virusmails neemt ook weer toe. In augustus bevatte 1 op de 87,6 mails een virus. Er bestaan wel grote regionale verschillen. Zo is de kans op een virusmail het grootst in Zwitserland (een virus per 34,9 mails), terwijl Amerikanen zich veel minder zorgen hoeven te maken (1 op 112,9).