Plaatjesspam gebruikt tekst die is geïntegreerd in een afbeelding om zo traditionele spamfilters voor de gek te houden die doorgaans zoeken op bepaalde woorden in een standaard tekstformaat. Normaal gesproken wordt plaatjesspam afgeleverd in een bijlage of wordt het geladen in een e-mail via een url, zegt Paul Henry van Secure Computing, het bedrijf dat waarschuwt voor de nieuwe spamvariant.

De nieuwe plaatjesspam maakt misbruik van de statische achtergrond van een e-mail, die gebruikmaakt van een html-template. De tekst wordt binnen een van deze statische achtergronden geplaatst, zo stelt Secure Computing.

"Dit is een interessante nieuwe methode", zegt Henry. "Er zal een nieuwe update gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat filterprogramma's dit soort methodes effectief kunnen blokkeren."

Secure Computing claimt dat hun huidige filters deze spam kunnen tegenhouden gebaseerd op de reputatie van de verstuurder. Henry denkt dat door deze nieuwe techniek mensen weer meer spam in hun inbox kunnen verwachten. "Spammers hebben wederom iets nieuws verzonnen om filters te omzeilen, als je erover nadenkt zijn die jongens best slim", aldus Henry.