De Nederlandse banken willen geen concrete oorzaak geven, maar het afgelopen half jaar is de fraude met internetbankieren enorm afgenomen. In de eerste helft van 2012 zette de groei van de fraude nog door en bedroeg de schade hierdoor 25 miljoen euro. Maar in de tweede helft was de schade slechts 10 miljoen. Daardoor is de totale schade in 2012 (34,8 miljoen) praktisch gelijk aan die van 2011 (35 miljoen). Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Skimplekken terugdringen

Ook de schade door skimming daalde. Van 39 miljoen euro in 2011 naar 29 miljoen euro in 2012. Dat komt vooral door de EMV-chip en de omarming van het nieuwe pinnen in winkels. Dat heeft tot gevolg dat skimmers op steeds minder plekken terecht kunnen om de magneetstrip op pinpassen uit te lezen.

Ironisch genoeg behoren geldautomaten van de banken zelf tot die overgebleven plekken, samen met betaalsystemen in de parkeersector en onbemande tankstations. In die geld- en betaalmachines moeten passen nog wel helemaal worden ingestoken, wat uitlezen van de kwetsbare magneetstrip mogelijk maakt.

Betere detectie

De NVB kan geen concrete oorzaak aangeven voor de spectaculaire daling van internetbankierfraude. De vereniging houdt het op verbeterde monitoring door banken en meer bewustwording over beveiliging en phishing bij burgers. Ook de ING bank houdt het desgevraagd bij betere detectie en grotere klantbewustwording als oorzaken van de scherp verminderde fraude.

De enige concrete maatregel die ING bekend maakte op het gebied van security is het implementeren van de anti-spam en phishingtechnologie DMARC, samen met isp XS4ALL. Dat leidde in korte tijd tot een afname van 70 procent van phishingmailtjes die het ING.nl-domein misbruikten. Tenminste, voor alleen XS4ALL-klanten.

Geoblocking pinpas

En in het skimmingdossier maakte de grootste bank van Nederland vorige week bekend geoblocking voor pinpassen toch aan te gaan zetten. Vorig jaar vond de ING deze maatregel, waarbij pinpassen buiten Europa standaard worden geblokkeerd, nog niet nodig. Volgens de Rabobank daalde de schade door skimming met 85 procent door de geoblokkade van de passen.