De eruptie vond plaats op 7 juni, volgens NASA bereikt de vlam de aarde dan op 8 of 9 juni. Tot nu toe heeft de zonnestorm niet tot grote problemen geleid omdat hij de aarde grotendeels miste. Door de invloed van de vlam op het magnetische veld van de aarde kunnen de gevolgen voor de ict enorm zijn. Dat verwacht de NASA niet van deze vlam, meldt PC Magazine.

Invloed op apparatuur

Het vliegverkeer en de systemen voor financiële transacties worden flink verstoord als er een grote eruptie de aarde raakt, waarschuwde de OESO begin dit jaar. Hierdoor kan het vervoer op de de wereld deels worden lamgelegd.

Eerdere grote stormen hebben al voor ravages gezorgd. Zo veroorzaakte een zonnestorm in 1859 kortsluiting in telegraafdraden, waardoor grote branden ontstonden. Het noorderlicht was toen tot in Rome en Hawaï te zien. In 2003 was er ook een die niet zo hevig was, ook deze zonnevlam lijkt weinig gevolgen te hebben, maar volgens de NASA staat er voor 2013 een zware zonnestorm op til.

Schampt de aarde

De vlam in de video is vastgelegd door het Solar Dynamics Observatory (SDO) van de ruimtevaartorganisatie. De beelden zijn opgenomen in extreem ultraviolet licht waarop een zeer grote eruptie van koel gas te zien is. Volgens het SDO liggen de temperaturen onder de 80.000 Kelvin (79.727 graden Celsius). Dat noemt NASA koel omdat de temperatuur in de kern van de zon eerder neerkomt op 15,5 miljoen graden (het verschil tussen Celsius en Kelvin wordt op dit niveau verwaarloosbaar). Aan de oppervlakte heeft de zon een temperatuur van ongeveer 5500 graden Celsius.

"De plasmawolk zou de aarde moeten schampen tijdens de late uren van 8 of 9 juni", stellen de Amerikanen. "Mensen die de hemel in de gaten houden op hoge breedtegraden moeten alert zijn op Aurora's als de wolk aankomt."