Het gebruik van spellingscontrole in Word (of een ander tekstverwerkingsprogramma) maakt het mogelijk toetsaanslagen op te vangen en te herkennen. Dat zeggen wetenschappers van het Georgia Institute of Technology tegen de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

De wetenschappers hebben een studie gedaan naar de mogelijkheden van het aftappen van zo geheten side-channel signalen (elektromagnetische pulsen vanuit pc-onderdelen, of soms gewoon geluid) en kwamen tot verrassende conclusies. Dat dergelijke signalen zijn op te vangen met antennes of microfoons was al eerder bekend. En ook dat daaruit zelfs encryptiesleutels zijn te distilleren. Maar naar nu blijkt zijn zelfs de meest onschuldige lijkende toepassingen helemaal niet zo onschuldig.

Een luid kabaal, op te vangen via radio

Het onderzoek moest oplossingen geven om aanvallen via side-channelsignalen af te slaan of moeilijker te maken. Daarbij werd duidelijk dat soms het uitschakelen van simpele toepassingen al genoeg kan zijn. Zo bleek een tekstverwerkingsprogramma vrij weinig signalen af te geven, zelfs zodanig dat het voor de afluisterende aanvaller vrijwel niet mogelijk is te identificeren welke toets op het toetsenbord werd ingedrukt.

Maar eenmaal de spellingscontrole aan gaf dat relatief gezien een enorm kabaal. Zodanig luid dat het signaal was op te vangen met een AM-radio, waardoor het zelfs hoorbaar werd voor het menselijk oor. Elke toetsaanslag zorgt ervoor dat de spellingscontrole aan de slag gaat voor controle in het woordenboek. Dat geeft enorm veel side-channelsignalen en kan dus worden afgeluisterd.