De softwaretool kan grote hoeveelheden digitaal bewijsmateriaal snel filteren en wordt al enige tijd gebruikt door de Nederlandse politie. Die zijn daar blij mee, Tracks Inspector bespaart hen erg veel tijd en bovendien kunnen ook agenten zonder technisch specialisme ermee uit de voeten. Of dat ook geldt voor agenten in het buitenland moet nu blijken. Na een management buy-out bij Fox-IT opereert het vierkoppige team achter Tracks Inspector voortaan zelfstandig.

Geen geavanceerde cybercrime

Fox-IT behoudt overigens wel een minderheidsaandeel van circa een derde van zijn spin-off in handen, zo laat de nieuwe directeur en expert in e-discovery Hans Henseler aan Webwereld weten: "De focus van Fox-IT gaat echt de kant op van geavanceerde cybercrime. Tracks Inspector is geen cybercrimeproduct, maar een heel generieke tool die internationaal ondersteunend kan zijn."

Het uitleesprogramma wordt daarom via channel partners verder verspreidt in het Midden-Oosten (Abu Dhabi, Dubai, Oman), Azië (Singapore, Hong Kong, Australië), Noord-Amerika en ook de rest van Europa. Henseler: "We zijn nu vier jaar bezig en zijn op dit moment het meest actief in Engeland, België en Noorwegen. In Nederland heeft het gebruik door de totstandkoming van de Nationale Politie vertraging opgelopen. Wel zijn we in gesprek met andere bijzondere opsporingsdiensten.We zijn op dit moment eigenlijk alleen nog niet actief in China, Rusland en Zuid-Amerika."

Lees verder: Politiesoftware filtert slim identiteiten uit digibewijs Met Tracks Inspector kan de rechercheur in kwestie in een webbrowser op een pc of tablet de video's, foto's, e-mail, internetgeschiedenis en andere zaken in het bewijsstuk doorzoeken: Klik voor groot