Volgens bronnen binnen de Amerikaanse overheid zijn er grote zorgen over de staatsveiligheid als de 2,3 miljard dollar grote deal tussen IBM en Lenovo doorgaat.

Lenovo was met oude vriend IBM overeengekomen dat de laatste zijn verkoopdivisie van x86-servers over zou dragen aan de Chinezen. Maar dergelijke servers worden onder meer gebruikt in de datacenters van het Pentagon, schrijft de Wall Street Journal.

Bang voor Chinese hackers en spionnen

Leden van de Committee on Foreign Investment in the U.S dat dergelijke deals onder de loep neemt zijn bang dat de overdracht van de technologie de Chinezen in staat stelt te spioneren in de belangrijke netwerken in de Verenigde Staten, en binnen het Pentagon natuurlijk.

Het opmerkelijke is dat in China juist de oproep is gedaan aan onder meer banken om de IBM-servers te dumpen vanwege spionagegevaar, ditmaal door Amerikaanse afluisteraars. Maar dan gaat het vooral om de grote mainframe-installaties en powerserver.

Herhaling van zetten

Een soortgelijke situatie overkwam Lenovo ook al in 2005, toen het de pc-divisie van IBM overnam. Die deal ging uiteindelijk wel door, maar later werden alle voormalige IBM-pc's verbannen uit belangrijke overheidsinstellingen. Dat gebeurde nadat militaire adviseurs wezen op mogelijke verdachte activiteiten op die pc's.

Overigens gaat de deal waarschijnlijk gewoon door, mede doordat IBM nu heeft beloofd voor langere tijd te zorgen voor het onderhoud van die in Amerikaanse staande servers.