De Raad van Europa is een verzameling landen, 47 waaronder Rusland, en richt zich met name op mensenrechten. En die zijn in gevaar door de bespieding van eigen en andermans burgers door overheden, zegt het in een Declaratie die gestuurd is naar de aangesloten regeringen. “Wetgeving die toestaat dat burgers overmatig worden bespied kan impact hebben op hun privacy en een verstenend effect hebben op hun vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.”

De ministers van de aangesloten landen benadrukken dat alle volg- en surveillancemaatregelen door opsporingsdiensten moeten voldoen aan de standaarden voor mensenrechten zoals die zijn vastgelegd door de Raad van Europa in de Europese Conventie van Mensenrechten. Daarnaast moeten die maatregelen voldoen aan de beperkingen die zijn neergelegd in de Databeschermingsconventie 108, schrijven de ministers.

Gevaren van export van spionagetechologie

De ministers geven tevens hun mening over de gevaren van de export van technologie om dergelijke spionageactiviteiten te kunnen uitvoeren op eigen burgers en pleiten voor controlemaatregelen daarop. Ook zouden ontwikkelaars van dergelijke technologieën meer oog moeten hebben op mogelijke misbruik van hun producten.

De waarschuwing van de Raad van Europa komt op een moment dat de Verenigde Staten in opspraak is geraakt vanwege het omvangrijke Big Brotherprogramma PRISM. Daarnaar wordt in de verklaring van de ministers niet verwezen.