Het spoedonderzoek naar de door Snowden onthulde spionagepraktijken van onder meer de NSA wordt geleid door Director of National Intelligence James Clapper.

Onafhankelijke review

Afgelopen vrijdag kondigde president Obama een ‘onafhankelijk onderzoek’ met ‘experts van buitenaf’ aan naar de omstreden sleepnetpraktijken van de NSA, dat via medewerking van tientallen grote telecom- en internetbedrijven op grote schaal internetcommunicatie en metadata verzamelt en analyseert.

De onderzoekscommissie moet voor half december verslag doen of de Amerikaanse (digitale) surveillancepraktijken optimaal zijn voor de nationale veiligheid van de VS en niet in strijd met andere beleidsdoeleinden, zoals de bescherming van persoonsgegevens en het handhaven van het publieke vertrouwen.

Maar uit een nieuw document van het Witte Huis blijkt dat Obama dit onderzoek laat uitvoeren door de hoogste spionagebaas zelf, James Clapper.

Gelogen over NSA tegenover Congres

Niet alleen lijkt dat weinig onafhankelijk, Clapper zelf heeft de sleepnetstrategie van de NSA al eerder gebagateliseerd. Hij verklaarde onder ede tegenover het Congres dat de NSA geen informatie van Amerikaanse burgers verzamelt. Later stelde hij dat deze verklaring de ‘minst leugenachtige’ vond die hij met het oog op staatsgeheimen kon doen. Bovendien zou hij de vraag niet goed hebben begrepen.

“President Obama heeft wel een grappige manier om het vertrouwen van het publiek te herstellen”, sneert het blog Techdirt dan ook over het aangekondigde onderzoek. “Dit lijkt meer op het opsteken van een enorme middelvinger naar de zorgen van de Amerikaanse volk.”