Computers van het Los Angeles Air Route Traffic Control Center sloegen vorige week woensdag op tilt en veroorzaakten daardoor zulke grote vertragingen op de vliegvelden van Los Angeles, San Diego en Las Vegas dat honderden vluchten moesten worden geannuleerd. Naar nu blijkt komt de computerstoring door een overvliegend U2-spionagevliegtuig.

Vliegtuig uit de Koude Oorlog

De U2 is bekend geworden uit de jaren zestig toen de VS ze gebruikten om hoog boven de Sovjet Unie spionagevluchten uit te voeren. Toen er eentje werd neergehaald, was dat groot nieuws in de Koude Oorlog. Dat er nu eentje boven Los Angeles vloog, is opmerkelijk, maar die vlucht blijkt tevens de oorzaak van een tot nu toe mysterieuze storing in het vliegverkeer.

Volgens de Amerikaanse televisiezender NBC heeft de hoogte van de vlucht (60.000 voet) en de route van het vliegtuig de vliegverkeersystemen van de wijs gebracht. De systemen probeerden automatisch de U2 te bewegen andere hoogtes en routes te laten vliegen door te waarschuwen voor botsingen. Maar de U2 vloog zo hoog, dat het niet eens in de buurt kwam van elk ander vliegtuig.

Systeem verkeersleiding over de zeik

Het systeem ERAM dat de data visualiseert voor luchtverkeersleiders bleek over de zeik te gaan door de voor de software onherkenbare data en een backup-systeem faalde. Daardoor moesten vliegtuigen uit het Californische luchtruim worden geweerd omdat de verkeersleiders hun werk niet meer konden doen.

Tegen NBC News zegt de verantwoordelijke Federal Aviation Administration (FAA) dat het het probleem met een vliegplanprocedure nog bestudeert, maar tegen Reuters zegt diezelfde FAA dat het het verhaal van NBC niet wil bevestigen en blijft bij een eerdere verklaring over "een softwareprobleem dat we hebben gecorrigeerd."