"Verkoopt Philips smartphones dan?" horen we je vragen. Jazeker, alleen niet in Nederland. De fabrikant richt zich voornamelijk op de Aziatische markt en in mindere mate op de Russische en Latijns-Amerikaanse markt.

De high-end Android-toestellen zijn hier dus niet of nauwelijks te krijgen en niet echt populair. En dat is misschien maar beter ook want ze zijn blijkbaar ook niet echt veilig. Dr.Web bracht vandaag naar buiten dat zij de Android.Cooee.1-trojan op verscheidene Xenium s307 toestellen hebben gevonden in de Android system loader.

Het malafide pakket trakteert de gebruiker op advertenties en installeert op de achtergrond andere trojaanse paarden. Dr.Web meldt dat de bouwer van deze trojan een aardig zakcentje bijverdient aangezien er gewerkt wordt op een pay-per-install-basis.

Niet te verwijderen

Dr.Web legt verder uit dat het zeer lastig is de trojan te verwijderen. "Doordat Android.Cooee.1 zit ingebakken in de firmare, kan je de trojan niet verwijderen." Het terugzetten van de fabrieksinstellingen zal ook de Trojan terughalen.

Er zijn uiteraard wel mogelijkheden de trojan te verwijderen maar je zal dan eerst je toestel moeten rooten en een andere launcher moeten installeren. Stappen die de gewone consument niet zo snel zal uitvoeren. Bovendien is de kans aanwezig dat je je garantie verliest. Als deze stappen eenmaal zijn uitgevoerd kan de besmette launcher verwijderd worden. Je kan uiteraard ook zelf een andere firmware op je toestel flashen.

Afhankelijkheid van de fabrikant

Het enige veilige wat de consument op dit moment kan doen is vragen aan Philips om een veiligheids-update. Ook Dr.Web heeft contact opgenomen met Philips en kregen het weinig bevredigende antwoord :" Wij overwegen verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken."

Het is niet de eerste keer dat deze trojan opduikt. De malafide software wordt af en toe gevonden op onbekende Chinese toestellen. Het is echter de eerste keer dat de trojan wordt gevonden op een high-end Android-smartphone. Hoe de malware op de toestellen terecht is gekomen, is niet bekend.