Het debat is aangevraagd door GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed. "Ik heb samen met de SP een debat aangevraagd", bevestigt hij telefonisch. El Fassed zegt steun te hebben van VVD, CDA, PVV, PvdA en D66.

DigiNotar 1 en 2?

Hij vroeg het debat aan naar aanleiding van een publicatie van Webwereld, waaruit blijkt dat KPN kort na het DigiNotar-debacle zo'n duizend veiligheidscertificaten introk. KPN, dat certificaten levert waarmee overheidswebsites worden beveiligd, kan of wil niet verklaren waarom die certificaten werden ingetrokken.

Ook blijkt dat KPN PKI-overheidscertificaten uitgeeft die niet aan de regels voldoen. Op de vraag waarom dat dan gebeurt moet het bedrijf ook het antwoord schuldig blijven. Daarom is het tijd voor een debat over ict en beveiliging bij de overheid, stelt El Fassed. "Dat zal onder andere gaan over DigiNotar 1, maar ook een mogelijk DigiNotar 2", aldus El Fassed.

Dinsdag meer

De Kamer gaat in debat met de minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Waarschijnlijk wordt aanstaande dinsdag besloten wanneer het debat plaatsvindt en of dat gebeurt in de vorm van een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer zelf, of dat het plaatsvindt in een van de kleinere zalen.