Er komt op korte termijn een spoeddebat in de Tweede Kamer over de genante kwestie van de afluisterbare voicemails van Vodafone-abonnees, waaronder politici en rechters.

Standaard inlogcode

Vodafone biedt al jaren de mogelijkheid om voicemail vanaf een ander toestel af te luisteren. Dat gebeurt dan via het speciale nummer 06-54501233. Het overgrote deel van de ruim 5 miljoen Vodafone-abonnees kent deze dienst helemaal niet. Maar omdat de mobiele operator de standaardinlogcode 3333 hanteert, staat wel ieders voicemailbox open, tenzij de gebruiker zelf de code heeft veranderd.

Woensdag onthulde EenVandaag dat via deze truc de voicemailbox van verschillende ministers en politici waren af te luisteren. Net voordat dit bekend werd zette Vodafone deze achterdeur dicht.

Verantwoordelijkheid afschuiven

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft een spoeddebat aangevraagd, bevestigt hij tegenover Webwereld. “En de PvdA en Partij voor de Dieren steunen ons, dus dat debat komt er,”aldus Van Raak.“We willen alle feiten boven tafel. Het lijkt er nu op dat partijen naar elkaar wijzen, dus er moet helder worden wie hier precies voor verantwoordelijk voor is. We hebben het hier over staatsveiligheid. Het is natuurlijk bizar dat kosten noch moeite wordt gespaard om de deur te beveiligen, terwijl het raam wagenwijd open blijkt te staan.”

Het kabinet zal nog voor het spoeddebat al Kamervragen moeten beantwoorden, dat gebeurt nog vandaag of morgen. Van Raak: “Is het lek gedicht. Wie konden er allemaal worden afgeluisterd bij de Rijksoverheid en andere organisaties. En: wie heeft er afgeluisterd? Het is één ding dat journalisten dit doen, maar ik ben bang dat ook ambassades en spionagediensten dit hebben gedaan. Die houden zich met dergelijke zaken bezig."

'Oude' truc

Ondanks de ophef is het ongeoorloofd afluisteren van andermans voicemail met de standaard inlogcode bepaald niet nieuw. Op dezelfde manier luisterden medewerkers van het Britse boulevardblad News of the World langdurig voetballers, popsterren en politici af.