Een conceptvorm van de technologie, bounce address tag validation (batv), ligt momenteel ter evaluatie bij de Internet Engineering Task Force (IETF).

De technologie, die bedrijven tegen zogeheten bounce-aanvallen beschermd, voegt een verificatiecheck toe aan het 'smtp from:'-veld, zodat valse bounce-adressen van echte kunnen worden onderscheiden. Volgens Ironport zijn er voor de verificatiecheck geen extra bewerkingen nodig: iedereen kan de technologie gebruiken.

De meest voorkomende vorm van een bounce-aanval is die waarbij spammers het afzendadres in hun spammail vervalsen, waardoor de 'bouncers' niet bij henzelf, maar bij een ander terechtkomen. Mailgateways raken daardoor overbelast.

Een andere vorm van een bounce-aanval is die waarbij spammers het adres van de ontvanger als afzendadres opgeven, waardoor de ontvanger niet alleen spam, maar ook bounces in zijn mailbox krijgt. Ook lopen ze het risico op een blacklist te worden geplaatst.

Ironport heeft de batv-technologie aan zijn C-Series (voor e-mail) en S-Series (voor het web) toegevoegd. Het hoopt daarmee het adoptieproces in de industrie en bij de IETF te versnellen. Bron: Techworld