StreamCast Networks, de maker van Morpheus, geeft tegenover CNet toe dat het inderdaad een programmaatje meelevert dat het surfgedrag van gebruikers bijhoudt. Volgens Steve Griffin, directeur van Morpheus, wordt echter geen persoonlijke informatie verzameld. Morpheus-gebruikers die een bezoek brengen aan grote e-commercesites als eBay, Amazon of Toysrus gaan zonder dat ze het merken eerst langs een site van een partner van Morpheus. Daar wordt bijgehouden hoe vaak Morpheus-gebruikers winkelsites bezoeken. Morpheus wordt vervolgens betaald voor elke gebruiker die wordt 'doorverwezen'.

Bpboh.dll

Het kwaad zit 'm in het bibliotheekbestand bpboh.dll dat Morpheus sinds kort meelevert. Elke keer dat Morpheus-gebruikers de Internet Explorer opstarten, wordt ook het door Wurld Media ontwikkelde bestand bpboh.dll actief. Dit bestand, dat bijhoudt wat mensen in de adresbalk van hun browser intypt, gebruikt een door Microsoft ontwikkelde technologie die bekendstaat onder de naam 'browser helper object' (BHO). Ook als Morpheus niet actief is, wordt het bibliotheekbestand opgestart bij het openen van de Internet Explorer. Het bestand wordt tegelijkertijd met de nieuwe versie van Morpheus geïnstalleerd. Die versie werd eind februari gelanceerd, nadat de makers van Morpheus en de beheerders van het FastTrack-netwerk gebrouilleerd waren geraakt. Volgens CNet is de 'preview edition' van Morpheus inmiddels 30 miljoen keer gedownload.

Spyware

De activiteiten van het bpboh.dll-bestand werden al snel opgemerkt door gebruikers. Zo schrijft een bezoeker van Gnutella Forums dat hij merkte dat de Internet Explorer aanmerkelijk trager was geworden sinds hij de nieuwe Morpheus had geïnstalleerd. Bij een zoektocht naar de oorzaak stuitte hij al snel op het bpboh.dll-bestand. "Het is duidelijk dat Morpheus spyware installeert." Het is opmerkelijk dat het bibliotheekbestand met het uitwisselprogramma wordt meegeleverd, omdat Morpheus benadrukt geen spyware mee te leveren. Daarmee onderscheidt Morpheus zich naar eigen zeggen van de concurrenten KaZaA en Grokster die wel spyware aan hun programma's toevoegen. Als Morpheus van de computer wordt verwijderd, lijkt ook het bibliotheekbestand te verdwijnen, zo meldt Newsbytes. Daarnaast biedt de Internet Explorer de mogelijkheid om het gebruik van 'browser helper objects' uit te schakelen.