De Nederlandse Staat wil de kosten die het heeft gemaakt in de nasleep van de DigiNota-hack verhalen op dat bedrijf. Dat geld zou moeten komen uit de failliete boedel, maar curator Rocco Mulder van Pot Jonker Seunkie Advocaten meldt tegen NU.nl daarvoor geen geld te hebben.

De Staat zegt miljoenen te hebben uitgegeven aan de DigiNotar-affaire. Die kosten zijn gaan zitten in het vervangen van de overheidscertificaten die het van DigiNotar had betrokken, in het management van DigiNotar zelf dat door de overheid na de hack is overgenomen, en in “allerlei andere kosten rond de inbraak". Dit zegt woordvoerder Tijs Manten namens het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen NU.nl.

'OPTA verantwoordelijk voor val DigiNotar'

De curator blijft nog steeds bij zijn standpunt dat de ondergang van DigiNotar grotendeels te wijten is aan de beslissing van toezichthouder OPTA om de registratie van het bedrijf te beëindigen. Daardoor werd in een klap de grond onder het hele businessmodel van het bedrijf weggeslagen.

De curator heeft tegen de OPTA nog een kort geding aangespannen, maar dat was vergeefs. Ook de notarisbranche ging naar de rechter en ving eveneens bot. Het einde van DigiNotar was definitief.

In het rapport van de curator van februari blijkt dat er bruto iets meer dan 560.000 euro in de boedel van DigiNotar zit. Daar moeten verdere kosten, zoals het salaris van de curator nog van af. Ook claimt UWV nog een loonvordering van bijna 3 ton.

Aankloppen bij moederbedrijf?

Overigens was het Nederlandse bedrijf DigiNotar eigendom van het Amerikaanse Vasco. Dat moederbedrijf heeft al eerder miljoenen aan schadekosten moeten boeken. Onduidelijk is of Vasco aansprakelijk is te stellen voor de claim die de overheid nu legt op DigiNotar.

Ministerie-woordvoerder Tijs Manten zegt dat de claim in eerste instantie bij de curator is gelegd. Hij moet dan zien of Vasco in beeld is om de kosten te dekken. Volgens de curator is dat nog echter een stap te ver.

Notaris wacht rapport Fox IT af

“Ik wacht eerst de onderzoeksrapporten af die onder meer door Fox-IT en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden opgesteld." Dat gaat nog even duren, meent Mulder, hoewel het (technische) rapport van Fox-IT in concept klaar is. In de afwikkeling zijn er behalve de megaclaim van de Staat meer claims neergelegd bij de curator, onder meer van notarissen. Certificaatbedrijf DigiNotar had vooral binnen het notariaat zijn klanten.