Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken streeft ernaar om het wetsvoorstel, dat nu nog in de Tweede Kamer wordt behandeld, op 1 januari van kracht te laten worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie tegenover Webwereld bevestigd.

Het versturen van spam naar particulieren is als sinds mei 2004 verboden. Met de nieuwe wijziging van de Telecomwet moet het versturen van ongevraagde commerciële e-mail naar rechtspersonen ook strafbaar worden.

De bestrijding van spam is toegewezen aan de telecomautoriteit OPTA. Deze heeft donderdag een samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) aangekondigd bij de bestrijding van internetcriminaliteit.

Overigens komt dit niet als een verrassing. In het jaarverslag dat eerder dit jaar uitkwam, schreef de OPTA al dat er 'meer wordt samengewerkt met andere instanties die zich bezighouden met internetveiligheid, zoals de politiekorpsen verenigd in het KLPD, de FIOD, de Economische Controledienst, de Consumentenautoriteit en het Govcert'.

Volgens de telecomautoriteit pakt het KLPD cybercrime aan op grond van het Wetboek van strafrecht en gaat de OPTA misbruik van elektronische communicatiediensten te lijf.

Tot voor kort mochten beide organisaties niet zonder meer informatie uitwisselen over lopende onderzoeken. Met de officiële samenwerking wordt de informatie-uitwisseling een stuk eenvoudiger, aldus de OPTA.