De makers van de film Star Wars VII hebben een DroneShield besteld in de Verenigde Staten om hun filmset in Engeland te beschermen tegen journalisten die filmende en fotograferende drones laten spioneren. Maar de DroneShield krijgt maar geen exportvergunning en ligt nog steeds bij de Amerikaanse douane, schrijft Digital Trends.

Het is inmiddels een bekend gegeven dat drones, oftewel onbemande vliegtuigjes, gaan waar geen paparazzi kan komen, namelijk in de lucht vlak boven een doelwit. Na filmsterren, politici, andere bekende wereldburgers en ook Apple's peperdure nieuwe hoofdkantoor is nu de filmset van de nieuwe Star Wars-film het haasje. Onder meer de Millennium Falcon is al in aanbouw meerdere malen gefotografeerd vanuit de lucht, zeer tot irritatie van de filmbazen.

Hier een door een drone geschoten filmpje:

Om de drones te slim af te zijn, is nu een DroneShield besteld, een systeem dat volgens de makers kan worden aangesloten op diverse beveiligingssystemen, zoals camera's, en waarschuwingen uitstuurt in de vorm van sms, e-mail en andere berichtensystemen. Hoe het precies werkt, is nog een mysterie. "Het kan in ieder geval geen drone de lucht uit schieten met een laserblaster", voegt Digital Trends er guitig aan toe.

Maar de Amerikaanse douane weigert het systeem het land uit te laten gaan. Niet alleen Star Wars heeft daar last van, zo'n 20 andere klanten wachten eveneens. Leverancier DroneShield krijgt geen exportvergunning en wacht al sinds mei op een vrijgave van de systemen. Onduidelijk is waarom er zo moeilijk wordt gedaan door de Amerikaanse autoriteiten.