De Amsterdamse backupdienst Safeberg werkt met een 'Offline Private Key Protocol', waarbij de decryptiesleutel niet op de computer zelf staat, maar op papier. Het gaat om een 4k-RSA-sleutel, die bestaat uit 800 tekens. Safeberg heeft de papieren sleutel leesbaar voor computers gemaakt door hem te laten afdrukken in een grote 2D-Datamatrix-streepjescode. Middels een foto of scan is hij te gebruiken.

Volgens Safeberg is de online backup met de 'offline sleutel' behalve voor particulieren ook bedoeld voor professionals met gevoelige klantgegevens, zoals artsen, notarissen en advocaten. De backupdienst start begin mei. Onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit testen momenteel onder meer de veiligheid van de clientsoftware en de communicatie met de servers. "Ze zijn net klaar met testen en we zijn de laatste verbeterpunten aan het doorvoeren", aldus SafeBerg-oprichter Stefan Hoevenaar.

La of kluis

Het bedrijf raadt gebruikers aan de papieren sleutel te bewaren in een la, een kluis, een bankkluis of bij familie. Hij is alleen bruikbaar samen met een wachtwoord. "Om de sleutel te gebruiken maakt de gebruiker een foto of scan van de sleutel. De gebruiker kan de sleutel ook bewaren op een USB-stick", stelt het bedrijf. Safeberg meldt op het papiertje met de streepjescode dat gebruikers hem niet moeten versturen per e-mail of op 'enig netwerk' moeten opslaan.

Volgens Safeberg is de 'uitpaksleutel' opslaan op de broncomputer te gevaarlijk. Deze is 'te kwetsbaar, zowel fysiek als voor hackers'. Het protocol werkt met een zogenaamde asymmetrische sleutel: een publieke sleutel en een geheime private key. Een 4096 bits RSA-sleutel biedt volgens Safeberg 'veiligheid voor de komende 30 jaar'.

Vanaf mei is 2 GB gratis voor thuisgebruik. Een account met 5 GB kost 19 euro per jaar. Een 20 GB account kost 39 euro per jaar. Het grootste account heeft 800 GB online ruimte. Hoevenaar: "We hebben geen onbeperkte accounts, daar geloven we niet in. Voor niets gaat de zon op. Zakelijke gebruikers beginnen met €119 per jaar voor 30GB en daarna increments van 10GB voor €29 per jaar."