De makers van de versleutelde chatapplicatie Wickr dagen de hackerswereld serieus uit. De startup is op zoek naar de allerbeste hackers ter wereld en start daarom een royaal beloningsprogramma. "Wickr betaalt zo veel als 100.000 dollar voor een kwetsbaarheid die serieus invloed heeft op de vertrouwelijkheid of integriteit van gebruikersgegevens", schrijft oprichter Robert Statica in een statement. Hij wil in de toekomst hetzelfde doen voor bedenkers van verdedigingstechnieken.

Er is meer dan geld

Maar hackers doen dit niet alleen voor geld, aldus Statica. Naast binnenlopen draagt iedereen die meedoet bij aan "het beschermen van het fundamentele mensenrecht op privécommunicatie" en dat moet zorgen voor "een goed gevoel." Wickr wil dé anonieme chatapp worden, immuun voor spionage van overheden en bedrijven. Er geldt wel één regel: gevonden kwetsbaarheden mogen niet aan de grote klok gehangen worden. Responsible disclosure is het devies.

Het kraken van de Wickr-chatapplicatie zal geen eenvoudige klus zijn. De Android- en iOS-app versleutelt berichten via AES 256- en ECDH 521-encryptie en gebruikt tevens het protocol TLS. Daarbij heeft het beveiligingsbedrijf Veracode en ook forensisch computerbedrijf Stroz Friedberg de software al nauwkeurig onder de loep genomen. Zij die toch nog een gaatje vinden zullen geëerd worden, aldus Wickr.