De staat Connecticut voert het gezamenlijke onderzoek aan. Het is nog niet bekend hoeveel staten hieraan meedoen, maar ruim dertig staten hebben meegedaan aan een overleg over deze kwestie. Hoofdaanklager Richard Blumenthal van Connecticut leidt het onderzoek naar de privacyschending door de wifi-apparatuur in de Street View-auto's van Google. Hij verklapt alvast dat een aanzienlijk aantal Amerikaanse staten meedoet aan het gecombineerde onderzoek naar de wifi-spionage van de internetreus.

'Binnendringen'

"Street View kan niet 'Complete View' betekenen; computernetwerken in huishoudens en bedrijven binnendringen en dan persoonlijke informatie en communicatie opzuigen. Consumenten hebben een recht en behoefte om te weten welke persoonlijke informatie Google heeft verzameld, hoe en waarom." Het gaat om data afkomstig van wifi-netwerken zonder encryptie.

Blumenthal benadrukt dat de door Google vergaarde data naast browsegedrag ook e-mails en wachtwoorden kan omvatten. Dat was voor ict-kenners al wel duidelijk toen het wifi-afluisteren bekend werd. Google heeft toen wel verklaard dat de datavergaring onbedoeld was. Daarna heeft het Amerikaanse bedrijf gesteld dat het geen volledige informatie heeft binnengehaald doordat de Street View-auto gestaag doorrijdt en de wifi-apparatuur daarin constant van kanaal wisselt.

Meer vragen

De aanklager eist van Google opheldering, volledige transparantie en openbare maatregelen om herhaling te voorkomen. Het internetbedrijf verklaart volledig mee te werken aan de diverse onderzoeken die er, in diverse landen wereldwijd, lopen naar deze kwestie. Volgens Blumenthal is die medewerking niet afdoende en levert die weer vragen op.

Hij wacht bijvoorbeeld nog op antwoord over welke steden en dorpen in zijn staat door de Street View-auto's zijn bezocht met de wifi-afluistering nog aan. Google is na de ontdekking van de wifi-datavergaring daar meteen mee gestopt. Eerder heeft het bedrijf overheidsverzoeken voor overdracht van de vergaarde data echter geweigerd. Daar is het vervolgens toch op teruggekomen.

'Onbedoeld, en ongebruikt'

De Amerikaanse staten onderzoeken ook welke wetten Google heeft geschonden, wat de straffen daarvoor zijn en of eventuele wetswijzigingen nodig zijn. Google zelf benadrukt dat de data-vergaring - die drie jaar lang is gepleegd - onbedoeld was en dat het die gegevens niet heeft gebruikt. Het houdt vol dat het geen wetten in de Verenigde Staten heeft geschonden, meldt Computerworld.