Via poort 445 kunnen aanvallers van afstand inloggen op de pc van het slachtoffer en zelfs programma's uploaden en uitvoeren zonder dat de rechtmatige eigenaar daar iets van merkt.

Via massascanning worden de open 445-poorten via het internet gevonden, waarna een worm zichzelf oploadt, uitvoert en de pc van het slachtoffer opneemt in een botnet. Waarmee weer DDoS-aanvallen worden uitgevoerd.

DDoS-aanvallen op Europa nemen toe

En die DDoS-aanvallen nemen alleen maar toe in het afgelopen jaar, zegt Akamai, de grootste contentdistributeur op het internet. Daarbij valt op dat vooral Europese bedrijven het moeten ontgelden.

In het rapport State of the Internet blijkt in 2013 opnieuw een toename van het aantal aanvallen te zijn, hoewel een lichte daling gedurende het jaar is te bespeuren wereldwijd. In Europa wordt de strijd juist feller.

Organisatie 51 maal in 3 maanden aangevallen

"Het lijkt erop dat de aanvallers zich meer richten op organisaties in Europa en minder in de VS", zegt Akamai zelf. De meeste aanvallen zijn op unieke doelen, organisaties die voor het eerst slachtoffer zijn. Een klant van Akamai was maar liefst 51 maal doelwit. De kans dat een organisatie in drie maanden tijd meermalen wordt aangevallen, is volgens Akamai 23 procent.

De meeste aanvallen komen uit China. Daarmee streeft China Indonesie voorbij. Dat land was eerder juist de grootste bron van aanvallen. Nu is 35 procent van alle aanvallen Chinees en 22 procent Indonesisch. De Verenigde Staten bleef derde met 11 procent.