Nederland staat na Rusland en de VS op de derde plek van landen die de meeste malicieuze software verspreiden, stelt Kaspersky in een nieuw kwartaalrapport. Volgens het bedrijf komt 17 procent van de verspreidde malware uit ons land. Dat is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog 11 procent van alle malware in Nederland werd gehost.

Kaspersky uit in het rapport kritiek op de Nederlandse justitie en isp's. "Zonder een effectieve aanpak door justitie en hostingproviders zal deze situatie waarschijnlijk nog enkele maanden zo blijven." De meeste malware die vanuit Nederland wordt verspreid is niet gericht op Nederlanders. Minder dan 30 procent van alle Nederlanders heeft het afgelopen kwartaal online te maken gehad met malware.

Java en Android doelwit

Java is het meest onveilig en zorgde bij 35 procent van de gebruikers voor een ernstig beveiligingslek, gevolgd door Adobe Flash Player en Adobe Reader, QuickTime en iTunes. Android-malware zet zijn opmars voort. In het derde kwartaal van dit jaar ontdekte Kaspersky negenduizend nieuwe kwaadaardige Android-apps. Van alle aangevallen mobiele apparaten draait 28 procent Android-versie 2.3.6 die in september 2011 werd uitgebracht.