Het klinkt paradoxaal. Een Bitcoin-wallet op papier bewaren. Toch is dat wat Piper, een offline Bitcoin-printer, doet. Volgens de makers is het de enige in zijn soort en is dit de meest veilige manier om Bitcoin-wallets te bewaren.

De Amerikaanse makers beweren dat het papier twintig jaar meegaat. Het apparaat, een veredelde Raspberry Pi, kan met één druk op de knop een bonnetje met een geheime en publieke sleutel, inclusief QR-codes, uitprinten.

Diefstal van Bitcoin-portemonnees of eigenlijk de toegangssleutels daartoe, is de laatste tijd regelmatig in het nieuws geweest. Een online wallet zorgt echter wel voor gebruikersgemak, omdat je altijd bij je bitcoins kan.

Papieren spaarrekening

De Piper kan wel goed gebruikt worden voor het sparen van je bitcoins. En als je je gespaarde bitcoins weer nodig hebt, kan het saldo altijd naar een online wallet overgemaakt worden.

Je hoeft trouwens niet per se Piper aan te schaffen om je Bitcoin-portemonnee uit te printen. De makers hebben ook Piper software uitgebracht om ze met je bestaande printer uit te kunnen printen. Wat volgens de makers wel minder veilig is. De goedkoopste Piper kan op dit moment voor 31 bitcoincent aangeschaft worden.