Snowden geeft daarin naar verwachting zijn reactie op de spionagespeech van de Amerikaanse president Obama. Die kondigde vrijdag hervormingen aan en noemde ook tweemaal de naam van klokkenluider Snowden, die met zijn onthullingen aan de basis staat van een mondiale discussie. Obama stelde dat de defensie van de VS leunt op de loyaliteit van zij die belast zijn met de geheimen van het land, en hekelde even later Snowdens "sensationele" onthullingen.

Lees ook:

Obama's spionagespeech krijgt dikke onvoldoende Obama belooft: we zullen hervormen 'Obama maakt einde aan onbeperkt grasduinen NSA'

De NSA-klokkenluider bevindt zich momenteel in Rusland. Hij kreeg op 1 augustus vorig jaar een verblijfsvergunning van een jaar van de Russische regering. Obama ging vrijdag, tot afschuw van veel privacyorganisaties en media, niet in op de bescherming van klokkenluiders. Snowden staat nog altijd te boek als gezocht in zijn thuisland en blijft het risico lopen om langdurig opgesloten te worden als een land hem uitlevert.

Chatten met Snowden

De organisatie The Courage Foundation wil hem beschermen en organiseert de één uur durende live Q&A-sessie. De chat staat gepland voor donderdag 21.00 uur (Nederlandse tijd). Iedereen kan vragen inzenden via #AskSnowden en meekijken de website Freesnowden.is, waarop al langer steun kan worden betuigd voor Snowden.

Live Q&A with Edward Snowden: Thursday 23rd January, 8pm GMT, 3pm EST