In de voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentskandidaten, de zogenaamde 'primaries', waren afgelopen maart in verschillende counties in Ohio honderden stemmen plotseling en onverklaarbaar verloren gegaan.

Premier Election Solutions, de fabrikant van stemmachines, gaf niet lang na de stemmachineblunder antivirus software van McAfee de schuld van de zoekgeraakte stemmen. Maar nu komt het schielijk op die verklaring terug en steekt alsnog de hand in eigen boezem. Er blijken programmeringsfouten te zitten in de broncode van de stemmentel-applicatie van het bedrijf, Global Election Management System (GEMS).

Gealarmeerd

"We hebben nu reden om te geloven dat een logische fout in de GEMS code dit incident kan veroorzaken als er geen antivirus programma op de server is geïnstalleerd", aldus Premier-topman Dave Byrd in een brief aan de staat Ohio. "We zijn inderdaad gealarmeerd dat onze eerdere analyse van deze kwestie onjuist was."

Premier werkt momenteel aan een gepatchte versie, die nog wel eerst officieel door de federale verkiezingscommissie gecertificeerd moet worden. En dat gaat niet lukken voor de presidentsverkiezingen aanstaande november, laat het stemcomputerconcern weten.

Machines blijven

De staat Ohio klaagde Premier aan vanwege de gebrekkige stemmachines. Maar alhoewel steeds meer Amerikaanse staten terugkeren naar het papieren stembiljet, is het probleem en de schulderkenning van Premier voor de staat Ohio vooralsnog geen aanleiding om de Premier-stemmachines definitief naar de schroothoop te sturen.

Het feit dat eigen ambtelijke technici ontdekten dat de antivirus software onmogelijk verantwoordelijk kon zijn voor de verdwenen stemmen, geeft Ohio Secretary of State het vertrouwen dat het bij de volgende verkiezingen goed gaat komen.

Diebold veranderde haar naam vorig jaar in Premier Election Solutions, in de hoop met een schone lei te kunnen doorgaan. Diebold lijdde zwaar onder het Buckler-effect. Het bedrijf heeft een bedroevend slecht imago door talloze incidenten, blunders en rechtszaken rondom zijn stemmachines. Een filmdocumentaire uit 2006 van HBO, 'Hacking democracy', schetste een overzicht.

Meer dan 1 keer stem

Het kabinet besloot afgelopen mei dat alle stemmachines in Nederland tot nader order taboe zijn. Dit vooral dankzij de jarenlange inspanningen van actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'. Ook het stemmen via internet voor de waterschappen is definitief van de baan, omdat het systeem niet waterdicht is. Zo zou het mogelijk zijn voor één persoon om meerdere malen achter elkaar te stemmen.