Uit gegevens die de Amsterdam Internet Exchange vandaag heeft vrijgegeven blijken vooral de Nederlandse leden tegen een nieuwe dochteronderneming in de Verenigde Staten te hebben gestemd. Een indicatie dat een meerderheid van de Nederlandse leden tegen zou stemmen, was al eerder bekend. Met name leefde de vrees dat daardoor de Amerikaanse opsporingsdiensten toegang zouden krijgen tot het internetverkeer dat via AMS-IX de wereld wordt rondgepompt. De stemming was vorige week vrijdag.

Duitsers en Belgen bezorgd, rest Europa zorgeloos

Naast een meerderheid van de Nederlanders stemde ook een meerderheid van de Duitsers, Zwitsers en Belgen tegen. Leden uit de rest van de wereld stemden in overgrote meerderheid voor een onderneming in de Verenigde Staten. Naast alle Italianen, Ieren, Polen en Roemenen waren meerderheden in Groot-Brittannië, Frankrijk en Denemarken. In de VS was twee derde van de AMS-IX leden voor, een derde tegen.

Hier de stemming per land en het aantal leden voor en tegen uitbreiding naar de Verenigde Staten.

Overigens was een groot deel van de Nederlandse leden ook voor een Amerikaans avontuur, bijna veertig, tegen 55 tegenstemmers. De grote Amerikaanse delegatie dat voor stemde, was daardoor niet alleen doorslaggevend. Opvallend is wel dat veel leden uit Europa totaal geen problemen voorzien met de Amerikaanse Patriot Act, die de opsporingsdiensten uit de VS zo veel armslag geven als het gaat om het afluisteren van het internetverkeer.

AMS-IX meldt dat Jones Day, het grootste advocatenkantoor in de Verenigde Staten, de leden van advies heeft voorzien door de impact van de Patriot Act op een eventuele Amerikaanse dochter te berekenen. Volgens Jones Day zijn er geen problemen te verwachten.