De hele Stemwijzer wordt uitgevoerd via Javascript, zo heeft weblogger Erwin Schrijver ontdekt. "De hele broncode voor de Stemwijzer is gebaseerd op open-source en ligt dus voor iedereen zomaar te rippen. Wil je de Stemwijzer op je eigen site? Geen probleem. Copy - paste, ook de stylesheet even meenemen en de Stemwijzer draait op je eigen site, compleet met uiterlijk van Stemwijzer." De broncode van de Stemwijzer ook rechtstreeks te downloaden vanaf de site.

Volgens Schrijver is het hele stemadvies hierdoor makkelijk te misbruiken voor phishing.

"Draai de stemwijzer op je eigen site, pas de Javascript-code wat aan en manipuleer zo de uitslag van je eigen Stemwijzer. Heb je een goedlopende site, laat de bezoeker dan denken dat je doorlinkt naar Stemwijzer, maar hou hem op je eigen site en zorg ervoor dat hij een leuk advies krijgt wat in jouw straatje past."

Nico Bloot van het IPP reageert nauwelijks verbaasd. "We worden vaak geïmiteerd in zowel naam als systeem, maar dat is verboden. Stemwijzer is een beschermde beeld- en merknaam."

De bevindingen van Schrijver baren het IPP geen zorgen. "Kennelijk is het zo makkelijk om de Stemwijzer na te maken, dat we zelf nog geen kopie hebben gezien", zegt Bloot ironisch.

"We zijn voortdurend op zoek naar sites die ons kopiëren, maar op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat dat zo makkelijk is."

Schrijver vindt de werkwijze van het IPP opmerkelijk. "Het blijft in mijn ogen vreemd dat de belangrijkste stemadviessite binnen vijftien minuten 1-op-1 te kopiëren is en te gebruiken is voor andere doeleinden."