IBM's supercomputer Watson, Google Now, Siri, self-driving cars en Microsofts Cortana zullen allemaal "verbleken bij wat ons nog te wachten staat op het gebied van artificial intelligence." Dat zegt de vooraanstaande natuurkundige Stephen Hawking in een commentaar voor de Britse krant The Independent.

Lees ook: Robotisering is goed voor Nederland

Succes in het ontwikkelen van AI, oftewel artificial intelligence, kan de grootste gebeurtenis in de menselijke geschiedenis worden, en de mensheid in potentie vernietigen.

Laten we het licht aan?

Dat kan worden voorkomen doordat we de risico's op tijd leren inschatten. Volgens Hawking gebeurt er op dit moment nog veel te weinig op dit vlak. Overheden en bedrijven zouden meer onderzoek moeten doen naar de directe gevolgen van het moment waarop AI realiteit geworden is.

"Als een superieure buitenaarde beschaving ons een bericht stuurt, waarin staat 'we zijn er over een paar decennia', zouden we dan terugsturen: 'OK, bel ons even van te voren - we laten het licht aan'? Waarschijnlijk niet - maar dit gebeurt wel min of meer met AI", aldus Hawking, die in het verleden eerder waarschuwde voor AI.

Hij noemt de non-profit instellingen Future of Humanity Institute, het Machine Intelligence Research Institute, en het Future Life Institute als de enige plekken waar deze research nu wel al wordt gedaan.

Voortbestaan

De 72-jarige Hawking is daarnaast lid van Centre for the Study of Existential Risk, een interdisciplinaire denktank via de universiteit van Cambridge. Hun missie is om de gevaren van artificial intelligence, biotechnologie en nanotechnologie op het voortbestaan van het mensenras bloot te leggen en te verminderen. Iemand suggesties?