MyDoom is in januari 2004 voor het eerst opgedoken en waart nog steeds rond, schrijft onderzoeker Graham Cluley van Sophos. "Het is deprimerend dat we MyDoom zeven jaar later nog dagelijks zien dat het zich verspreidt als een e-mailattachment", blogt hij.

DDoS op SCO, Microsoft

De beruchte worm trok zeven jaar geleden direct de aandacht nadat de virusschrijvers een DDoS-aanval (distributed denial of service) deden op Unix-leverancier SCO, dat betrokken was in een juridische strijd rond Linux. SCO bood een beloning van 250.000 dollar voor informatie die zou leiden tot een arrestatie of veroordeling van de MyDoom-makers. Microsoft voegde daar nog eens 250 duizend dollar aan toe nadat ook websites van dat bedrijf onder vuur werden genomen.

De worm verspreidt zich per e-mail en opent een backdoor voor spammers om toegang te krijgen tot pc's. MyDoom zoekt op de harde schijf van een besmette pc naar andere e-mailadressen waar het zichzelf naar toe kan sturen.

Meer antieke malware

Niet alleen MyDoom doet nog steeds de ronde. Ook andere stokoude virussen zoals Bagle en Netsky, eveneens uit 2004 afkomstig, leven nog voort. Dit ondanks het feit dat die digitale plagen al jaren bekend zijn bij antivirusleveranciers en dus herkend en geblokkeerd worden door securitysoftware.

Cluley: "Als mensen hun antivirussoftware eens in de vijf jaar zouden updaten, dan zou deze malware zich niet meer kunnen verspreiden. Duidelijk is dat er nog steeds veel computers zijn die helemaal geen virusbescherming hebben of al vele jaren niet meer zijn geüpdate." Dagelijks komen er naar schatting 100.000 nieuwe malware-exemplaren bij.