Alleen Microsof's antivirus-oplossing kan veilig worden gebruikt de rest "vergiftigt het software-ecosysteem". O'Callahan legt in z'n blogpost uit dat de 3rd-party softwarepakketten te ingrijpend zijn en slecht geïmplementeerde code gebruiken. Hierdoor maakt de antivirus-software het voor browser-fabrikanten lastig hun eigen beveiliging te verbeteren. Daarnaast zijn er verschillende pakketten die browser-updates in de weg zitten en andere softwarepakketten tegenwerken.

"Het is meerdere keren voorgekomen dat antivirussoftware Firefox updates blokkeerde waardoor het onmogelijk was gebruikers te voorzien van belangrijke beveiligingsfixes. Wij hebben heel wat tijd moeten stoppen in het repareren van beschadigingen door antivirussoftware. Die tijd hadden wij beter kunnen gebruiken om de beveiliging van [onze browser] te verbeteren," aldus O'Callahan.

Onveilig en traag

Het helpt ook niet dat veel antivirus-pakketten zelf ook de nodige beveiligingslekken bevatten waardoor deze kunnen worden misbruikt door aanvallers om juist systemen binnen te dringen. O'Callahan verwijst onder andere naar Google's zero day project om aan te geven dat er genoeg mankeert aan deze pakketten en dat de bouwers zich vaak niet houden aan standaard beveiligingsregels. Microsoft is volgens O'Callahan een van de weinige die dat over het algemeen wel doet.

Ook klaagt de ex-engineer dat veel van de antivirus-pakketten erg veel systeembronnen gebruiken en daardoor je computer flink kunnen vertragen.

Op de volgende pagina: Een Taboe?

Taboe

Het is erg moeilijk voor ontwikkelaars om hier openlijk over te spreken. "Antivirus software is op veel systemen aanwezig en als het je product breekt moet je samenwerken met het antivirus-bedrijf om het te repareren. Je kan niet aan gebruikers gaan vertellen dat ze hun antivirus moeten uitschakelen want als er daarna iets slechts gebeurt dat de software had kunnen voorkomen, krijg jij de schuld."

"Als jouw software overigens crasht door de bemoeienis van antivirussoftware krijg jij ook de schuld en als een ontwikkelaar uithaalt naar een antivirus-bouwer, krijgt hij/zij ervan langs van de PR-afdeling," aldus O'Callahan. "Maar [aangezien ik niet meer voor Mozilla werk] ben ik vrij om te zeggen wat ik maar wil op dat gebied!"

De ex-engineer voegt er nog wel aan toe dat het verwijderen van antivirussoftware alleen slim is als je helemaal up to date bent. "Als nog Windows 7 draait of God verhoede, Windows XP, dan kan 3rd party antivirussoftware je nog enigszins helpen."